Mijn favorieten

Blog 5: Purmerend voert de starterslening in!

Starters opgelet! In deze tijden van drukte op de koopmarkt, wachttijden van meer dan 10 jaar in de sociale huursector en een zeer klein aandeel vrije sector huurwoningen is de gemiddelde starter in Purmerend in een vervelende kloof terechtgekomen. Het komt veel voor dat iemand als starter te veel verdient voor sociale huur, maar te weinig voor de koopsector, of geen 800,-  á 1000,- euro per maand kunt uitgeven aan huur in de vrije sector. Kom je wel in aanmerking voor sociale huur, dan zorgen exorbitant lange wachtlijsten ervoor dat je voorlopig nog geen uitzicht op een woning hebt. En dan zit je klem! Door een toenemende regeldruk vanuit de overheid op geldverstrekkers neemt de leencapaciteit voor veel starters steeds verder af, bovendien moeten de kosten koper al bijna helemaal uit de spaarpot worden voldaan. De ruim 9600 personen tellende doelgroep tussen de 15 en 25 jaar, woonachtig in Purmerend (bron: NVM) krijgt hier de komende jaren in toenemende mate mee te maken. Gemeente Purmerend doet vanaf 9 april aanstaande een mogelijke handreiking; De starterslening komt terug!
Diegenen die in de hierboven beschreven kloof terecht zijn gekomen maken onder bepaalde voorwaarden aanspraak op een starterslening. De voorwaarden zijn als volgt:

  • Je bent niet eerder in het bezit geweest van een koopwoning.
  • De lening kan worden aangevraagd als je in Purmerend woont of bent opgegroeid.
  • Je verdient (samen) niet meer dan 45.000 euro per jaar.
  • De totale (verwervingskosten) koopsom van de woning is niet meer dan 240.000 euro, exclusief aankoopkosten. Deze mogen namelijk niet meegenomen worden in de hypotheek. Stukje eigen geld is wel van belang.
  • De starterslening is maximaal 20% van het totaal benodigde leenbedrag, met een maximum van € 30.000.
  • Zowel de eerste hypotheek als de Starterslening moet worden verstrekt met NHG (Nationale Hypotheek Garantie).
  • De starterslening kan gebruikt worden voor het kopen van een bestaande of nieuwbouw woning.

 
De gemeente Purmerend maakt 1,2 miljoen euro vrij voor de startersleningen. Het gaat daarbij om een zogenoemd revolverend fonds. Hierbij komen de inlossingen en rentebetalingen van uitstaande startersleningen weer terug in het fonds, waardoor dat weer beschikbaar komt voor nieuwe aanvragen.
Neem snel contact op met je hypotheekadviseur om je mogelijkheden te bekijken. Ziet het er gunstig voor je uit? Schakel dan snel een aankoopmakelaar in om je eerste stappen op de woningmarkt te zetten en je woondroom waarheid te maken!

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring