Mijn favorieten

De aankoop van een appartement, hoe zit het met de Vereniging van Eigenaars?!

De aankoop van een appartement, hoe zit het met de Vereniging van Eigenaars?!
 
Een wezenlijk verschil tussen appartementen en grondgebonden woonhuizen is het feit dat je als bewoner de daadwerkelijke opstal (de stenen) en de grond deelt met andere eigenaren. Om die reden zijn alle eigenaren bij appartementen met elkaar verenigd in de VVE, ofwel Vereniging van Eigenaars. Hier wordt door té veel aspirant kopers te weinig aandacht aan besteed.
Een vereniging van eigenaars regelt in de meeste gevallen o.a. de volgende zaken:
  • Onderhoud van het gebouw en gemeenschappelijk ruimten;
  • Opstalverzekering;
  • Beheer en onderhoud van de liftinstallatie;
  • Financieel beheer van het reservefonds;
  • Schoonmaak van openbare ruimten en/of glasbewassing
  • Onderhoud terrein (plantsoenen en parkeerplaatsen)
Om dit goed uit te kunnen voeren is het van groot belang dat de vereniging op een goede manier wordt bestuurd. Dit kan professioneel worden uitgevoerd door een VVE Beheerder, maar het gebeurt ook vaak dat de VVE door de bewoners geheel zelf wordt  bestuurd en beheerd. Ook moet er voldoende geld aanwezig zijn om de werkzaamheden uit te kunnen voeren, hiervoor betaalt iedere eigenaar maandelijks een bijdrage, de servicekosten of VVE bijdrage.

VVE Stukken
In de zogenaamde VVE Stukken kun je als koper de stand van zaken omtrent de vereniging bekijken. Denk daarbij aan de notulen van de afgelopen vergaderingen, de agenda, het meerjarenonderhoudsplan kortweg MJOP, de begroting en het financieel jaarverslag. Echter is het voor de gemiddelde koper tamelijk ingewikkelde stof en lastig om hierin het overzicht te bewaren en de juiste conclusies te trekken. Wist je bijvoorbeeld dat per dit jaar iedere VVE minimaal over een reservefonds 0,5% van de herbouwwaarde moet beschikken óf een reserve aan dient te houden op basis van het MJOP? En wist je dat je over het aandeel in het reservefonds van een appartement geen overdrachtsbelasting is verschuldigd?

Kijk bij appartementen dus nét iets verder. Tekortkomingen in de vereniging hebben invloed op je eigen financiële situatie. Zo kan het zijn dat er een eenmalige storting gedaan moet worden om bijvoorbeeld een nieuwe rookgasafvoer of ventilatiemotor aan te kunnen schaffen. Tevens komt het voor dat verenigingen grote sommen vreemd vermogen hebben moeten aantrekken om achterstallig onderhoud aan te kunnen pakken.

Weet je niet goed waar je op moet letten? De makelaars van Kocken zijn hierin gespecialiseerd en helpen graag bij de aankoop van je nieuwe appartement!
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring