Mijn favorieten

Blog 2: Verkoop "voor de markt uit"

Verkopen ‘voor de markt uit.’

‘Het is druk op de woningmarkt, veel zoekers, weinig woningen.’ Er gaat tegenwoordig geen dag voorbij zonder dat je het hoort. Het is onderwerp van gesprek op verjaardagen, etentjes en op de werkvloer. Iedereen kent momenteel wel iemand met concrete verhuisplannen en dat is niet zo gek. De huizenprijzen zijn hoog en de hypotheekrente is laag, ideale condities voor een verhuizing!

Maar wij horen als makelaar ook vaak de keerzijde. Sommige zoekers kunnen geen geschikte woning meer vinden, zijn slachtoffer van inschrijfprocedures waar flink op wordt overboden. Verkopers daarentegen slaan hun slag, zij kunnen nu snel verkopen tegen een flinke prijs. Zo snel zelfs, dat een toenemende groep verkopers besluit de woning ‘voor de markt uit’ te verkopen, ofwel de woning niet op Funda aan te bieden via een makelaar, maar zelf de verkoop te regelen met een kennis of ‘via-via.’ “Ideaal,” zo hoorde ik een verkoper laatst, “want er hoefde geen foto’s gemaakt te worden, ik heb mezelf de makelaarskosten bespaard en ik heb geen bezichtigingen gehad!”

Gezien de situatie begrijp ik de vreugde. Zonder hulp is een mooie transactie tot stand gekomen met twee blije partijen. Toch wringt ergens de schoen!

Juist in een markt waarin krapte aan de aanbodzijde het sentiment bepaalt, is het voor een verkoper van absoluut groot belang dat de woning WEL de vrije markt bereikt. Pas wanneer de ‘massa’ de kans heeft gehad om op een aangeboden woning te reageren, kun je iets zinnigs zeggen over de hoogte van de transactieprijs. Situaties met inschrijfprocedures waarbij tien of meer gegadigden een bod doen op een huis zijn daarvan het toonaangevende voorbeeld. Heeft de verkoper dan nog reden tot juichen? De kans is zeer groot dat wanneer de woning wél op Funda had gestaan er meer geïnteresseerden zich hadden gemeld en de transactieprijs hoger was uitgevallen. En dat kan zomaar tienduizend euro of meer schelen! Dan vallen de makelaarskosten en kosten voor de fotograaf al snel in het niet.

Naast opbrengst is er nog een belangrijk aspect dat door veel ‘voor-de-markt-uit-verkopers’ wordt onderschat: Kennis van zaken! Veel vaker dan gemiddeld krijgen verkopers zonder begeleiding te maken met zaken als vermeende verborgen gebreken, claims vanwege niet gemelde mandeligheden of publiekrechtelijke beperkingen of andere juridische aspecten waardoor de eerst zo geslaagde verkoop een bittere nasmaak krijgt. Een goed opgestelde koopovereenkomst en goede informatievoorziening van verkoper naar koper voorkomt teleurstelling en juridische nasleep.

Mijn advies? Schoenmaker blijf bij je leest en goedkoop is duurkoop. De aan- en verkoop van een woning heeft verstrekkende gevolgen voor je persoonlijke financiële situatie. Haal het maximale er uit en leun op een expert!
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring